Honnan ered?

Szófejtések

Szófejtések

A puszta nyelve

2024. szeptember 10. - nakika

Ha Eurázsia nyelvi viszonyait megpróbáljuk a történelem előtti idökben, mondjuk a kőkorszaktól a vaskorig elképzelni, akkor nagyon sok feltételezést kell figyelembe vennünk. Bizonyítható konkrétumokról itt nem beszélhetünk. Az alábbiakban saját véleményemet ismertetem, amelyet ezekre a megismert hipotézisekre alapoztam, gyakran szintetizálva azokat.

Az őskőkor (paleolitikum) kb. 2,4 millió éve kezdődött és 11-12 ezer éve ért véget. A mai értelemben vett nyelvek kialakulása valamikor a paleolit és a mezolit kor határán történhetett.

Kezdetben nem voltak népek csak embercsoprtok léteztek. Akik már akkor sem egységes nyelven beszéltek! Azaz, más szempontok alapján is megkülönböztethetőek voltak. És az egy nyelven érintkezőket összefűzhette valamilyen "csoporttudat".

Az eurázsiai sztyeppén és az erdőövezetben kb. 5-6 ezer évvel ezelőtt -- a középső kőkorból (mezolit) az újkőkorba (neolit) való átmenet időszakában -- jelentős kulturális változások történtek:

A halász-vadász csoportok könnyen mozogtak, nagy területeket tudtak bejárni. A tetőpontot a lovaglás elsajátításával érték el. Ez már Kr.e. 3,5 ezer körül megtörtént. (Botaji kultúra. Botaj falu: N 53.30688 E 67.64729). Viszont közvetlenül ezután, még a Kr. e. 4. évezred végén, már számos más helyre is eljutottak a lovak.” (NAGY KÁLMÁN: Magyarok a kárpát-medencében. A 9. század és a honfoglalás hadtörténete. ACTA HISTORICA HUNGARICA TURICIENSIA XXXIV. évfolyam 5. szám. 2019.). „Hogy akkor mennyire volt általános a tenyésztés, azon lehet vitatkozni, de azon nem, hogy az ember már Kr. e. 4500 körül lovagolt.” – ezt már Cser Ferenc és Darai Lajos írják, a Korlátos az okosságunk, ha nem látjuk a lótól a ménest című írásukban. (szilajcsiko 2021. okt. 27.). “Van egy érdekes sírhely a sorozatban” – mondja David Anthony, az amerikai Hartwick College emeritus professzora. “Egy i. e. 4300 körülre datált sír a magyarországi Csongrád-Kettőshalomnál. A póz és a leletek alapján sokáig azt gyanították, hogy ők a sztyeppékről érkezettek. Meglepő módon a hat lovas kórképből négy lovaglásra utalt, ami valószínűleg egy évezreddel korábbi, mint a jamnaják esetében. Egy elszigetelt eset nem támasztja alá a biztos következtetést, de a sztyeppék e korszakának neolitikus temetőiben a lómaradványokat időnként emberi sírokba helyezték a szarvasmarhák és juhokéval együtt, és a kőbaltákat lófej alakúra faragták.” Obszidián Érd. (COSMOS, 2023).

A korai fémkorszakban az lndoeurópai és uráli nyelvű népek közötti kapcsolatok és kölcsönhatások sorozata rekonstruálható a bányászat és a fémgyártás területén. A Volga Kama régióban, az Urálban és Nyugat-Szibériában található erdei-sztyeppe és déli taiga-övezetek kohászati innovációinak eredete a Kr. e. harmadik évezred közepére nyúlik vissza, és kapcsolódik a Circumpontic Metallurg Province-hoz (CMP). Gondolunk itt a Pit Grave, a poszt-Repino, a Fatyanovo és a Balanovo kultúrákra, valamint az Afanaszjevo kultúrára. Az Urál-vidék és Nyugat-Szibéria középső bronzkor végén/késő bronzkori elején a pontusz vidéki bronzművességi központ (CMP) összeomlott, átadva helyét a romjain kialakuló eurázsiai fémművességi központnak, melyet később E. N. Csernih nyugat-ázsiai és kelet-ázsiai fémművességi centrumokra osztott (Csernih-Kuzminih 1987, Csernih 2012). A Szejma-Turbinó transzkulturális jelenség Kelet-Ázsia nyugati részén alakult ki az Altaj-Szaján vidékén, fennállása pedig a szűkös radiokarbon dátumok alapján a Kr.e. 22-18/17. századra tehető. A SzT jelenség korának legjelentősebb driftjének számíthatott. Nyelvi következménye lehetett, hogy az etnolingvisztikai határok elmosódtak és gyakorlattá válhattak a vegyes szóösszetételek. Beindult az intenzív nyelv és árúcsere! Ezeknek kialakulnak un. fő sodratai, mint amilyen a SzT fenomén is volt. A „magyar” ősnyelv is egy ilyen „fő sodrat” volt abban a nyelvi kötélben, amelynek a kezdete az újkőkorszakból indul, és a másik vége a mába torkollik. (Lásd Krantz eredeti elképzelését, miszerint „Az uráli nyelvcsalád az Alföld mezolitikus lakóitól származott”. Grover S. Krantz: Az európai nyelvek földrajzi kialakulása. Ősi Örökségünk Alapítvány. Budapest, 2000. Kilencedik fejezet – Következtetések. Függelék.3). Hasonlatos ez Kaino Kalevi Wiik (1932 - 2015) finn nyelvész modelljéhez, amely nem az őshaza elméletből indul ki, hanem „feltételezései szerint valamikor 20 000 évvel ezelőtt Európában sokféle népcsoport élt. Ezek mindegyikének meg volt a maga nyelve, de ezek mellett létezett két vagy három olyan nyelv is, melyet az akkori népek egymás között – hasonlóan a Római Birodalom latinjához vagy mai világunk angoljához – nemzetek vagy inkább népcsoportok közötti nyelvként használtak. Kalevi Wiik elgondolása szerint Európában három ilyen „nemzetközi” nyelv létezhetett:

  1. az Ibériai-félszigetről a jégkorszak enyhébb időszakaiban észak felé terjeszkedő baszk,
  2. a mai Ukrajna területéről a szintén északi irányba terjeszkedő finnugor nyelv és
  3. az indoeurópai nyelvek, melyek – ha ebben a korszakban már jelen voltak Európában – a Balkán irányából terjedhettek Európa belseje felé.

A finnugor nyelv tehát Wiik szerint valaha egy nemzetek közötti nyelv lehetett, mely, miután az egyes népcsoportok saját, eredeti nyelvüket elfeledték, általánossá vált e népeknél. Az ily módon feledésbe merült nyelvek emlékét azoknak néhány, az „új finnugor nyelvbe” átmentődött sajátsága őrizte meg. Ezek után ez a finnugor-nyelv különböző nyelvjárásokká, nyelvekké osztódott, s így alakultak ki a ma ismert finnugor nyelvek”. Írja Dr. Kádár György  zenetanár,  filológus.  (Kádár György: Egy lehetséges uráli filozófia. Bp. 2008. 42-43. o.)

A paleo-európai nyelvek beszélőinek, nagy valószínűséggel, a közép-oroszországi Ljalovo típusú gödörös fésűs kerámiával (Pit-Comb Ware kultúra) rendelkező neolitikus kultúrakomplexumának, valamint a kelet-balti államok és Fennoskandia jellegzetes fésűs kerámiájának kultúrájának (Comb Ceramic kultúra) létrehozóit tekinthetjük. E kapcsolatok természetének, idejének és helyének problémája azonban általában nyitott marad. (Напольских В.В. Очерки по этнической истории. – Казань, 2015. – 19.o.). Ez a kultúra körülbelül ie 4200-tól 2000-ig létezett. (angol wikipédia).

Pusztay János alapnyelv elképzelését tudom elfogadni az ÉNYÖV-ről (Észak-eurázsiai nyelvi övezetről, őshaza-láncról), ami tartott a Baltikumtól Nyugat-Szibériáig. Ezt támasztják alá a fent említett európai-ázsiai keveredések, amit valójában a régészek és a genetikusok eredményei is alátámasztanak.

Érdekes következtetésre juthatunk, ha elfogadjuk Napolszkih fentebb említett hipotézisét, amelyet többen is alátámasztanak mondván, hogy például a számi nyelvben jelentős paleoeurópai szubsztrátum található, amelyet alapvetően a PVW és a CCC kultúra létrehozóinak köszönhetjük. Ugyanakkor ott van a Kunda-sigiri kultúra szindróma.

Finnországban a fésűs kerámia első szakaszát (5306–4250) korai fésűs kerámiának vagy — egy fontos lelőhely után — Sperrings-kultúrának is nevezik. (Kr.e. 3200-ig. Sperrings, a Dél-finnországi Espoo területén, Helsinki külvárosában van. A lelőhely elkülönítve N. N. Gurina orosz régész által, 1961-ben). A fő kérdés az, hogy vajon a fésűs kerámia megjelenése Finnországban új népesség bevándorlását is jelentette-e vagy csak egy innováció volt, amely a Suomusjárvi kultúrában is elterjedt. A Sperrings-kultúra és a vele egyidejű uráli kerámia rokonságot mutat. Mindent összevetve azt szeretném állítani, hogy több és nyomósabb érv szól a kontinuitás mellett. Nagyon nehéz egy bevándorlási hullámot feltételezni erre az időszakra -- írja Kyösti Julku (1931-2007), finn történészprofesszor. (KYÖSTI JULKU: A finnugor népek kialakulása. 1994.)

Götz László könyvéből tudjuk, hogy a fésűs-gödröcskés díszítésű kerámia legkorábban a 4. évezred elején az észak azerbajdzsáni Ilanli Tepén tűnt fel, az Urmia-tó (37.7 ; 45.316667) körüli ősi helyi művelődési kör (Dalma Tepe, Yanik Tepe stb.) kerámiájának provinciális változataként. (Götz, 1994/720).

A Šigir-Kunda kultúra elnevezést Richard Indreko (1900 – 1961) észt régész-történész vezette be és átvette László Gyula is. Indreko, 1933-tól 1937-ig a Kunda melletti Lammasmägiben (Kunda kultúra) és Asván, Saaremaaban vezette az ásatásokat. Fontos kutatásokat végzett a finnugor népek eredetével és letelepedési területével kapcsolatban.

Az észtországi Kunda városa (N 59.50093 E 26.52306) mellett egy aprócska dombon (Lammasmägi) kerültek elő a Kundai kultúra első leletei. Ez a kultúra a radiokarbon vizsgálatok alapján i. e. 7400‒6000 közé datálható. A kundai lelőhelyen a mezolitikus réteg (kundai kultúra) fölött fésűs-gödröcskés kerámiát tartalmazó réteget is föltártak.

A sigiri lelőhely (55.25676; 78.80751) Oroszország Szverdlovszki területén található, Jekatyerinburg (a szovjet időkben: Szverdlovszk) közelében, a Csigiri tó melletti mocsárban. A terület a mezolitikumtól lakott volt. A sigiri népesség ugyanúgy halászatból és vadászatból tartotta fenn magát, mint a kundai.

A fentiekből az következik, hogy Kelet-Európa északi részén a fésűs-gödrös díszítési mód (PCW) már elterjedt volt (Sperrings, Kunda) a Kr.e. 5. évezredtől és innen juthatott el a motívum Sigirbe és az Urmia tó vidékére is. És ehhez nem kellett különösebb népmozgás, elég volt pár, mintának használható kerámia, amit a halász-vadász kereskedők magukkal vittek. Így elterjedt az észak-pontuszi területeken és az egész kelet-európai erdőövben. A tipológia ma még sok problémával küzd, leginkább azért, mert egyes lelőhelyeken – a folytonos keletkezés ellenére – hiányoznak bizonyos típusok, amelyek máshol egymásra rétegződve megtalálhatók. Ez utalhat arra, hogy a motívumok terjedése divathullámszerű, és nem minden változás terjedt el, ugyanakkor annak jele is lehet, hogy egyes ipari centrumokból nagyobb kereskedelmi expedíciók „terítették” az árut, és néhány szakasz kimaradt ebből. Ugyanilyen eredményt hozhat a szakaszos kivándorlás is, amikor egyes telepeshullámok viszik magukkal saját aktuális stílusukat, és meghonosítják az új telep környezetében is. (wikipédia: Nagada-kultúra).

Tehát igaza lehetett László Gyulának, amikor feltételezte, hogy a kundai lelőhely régebbi, mint a sigiri. Ez azonban nem elégséges ahhoz, hogy valamiféle nyugat–keleti irányú vándorlást igazoljon, inkább a motívumok fentebb említett divathullám szerű terjedésére kell gondolnunk. Természetesen ettől még Sigirben talált nyílhegy lehet i. e. 8800-8700-ből való!

  1. J. Brjuszov (1885-1966) szovjet régész szintén összekapcsolta a kundai és a sigiri lelőhelyet. Ő úgy gondolta, hogy a kultúra Sigir felől terjedt Kunda irányába. De ez sem járhatott jelentősebb kelet-nyugat irányú népmozgással.

Mára, a Kunda-sigiri kultúra fogalma már kikopott a régészetből, a kutatók külön vizsgálják a kundai és a sigiri kultúrát.

Mindezektől függetlenül, én úgy gondolom, hogy Krantz, László, Kaleva Wiik (és mások) feltételezései a Nyugat, Dél-Nyugatról történő és a mezolitikumban kezdődő kelet észak-kelet irányban történő felvándorlásoknak van létjogosultsága és ez együtt járhatott több nyelvjárás keveredésével és közvetítő nyelvek kialakulásával. Ez csak azt jelentheti, hogy őseink adták át a nyelvüket az ott talált őslakos szibériai és altaji népeknek. Ennek az ősi (szkíta?) nyelvnek – vagy nevezhetjük „eurázsiai szupernyelvnek” is -- az egyenes ági leszármazottja a magyar. László Gyula „nyelvlánc” elmélete szerint az ugor nyelveknél a magyar egy „beoltó” nyelv lenne.

A bronzkor végén és a vaskor elején jelentős népmozgás ­figyelhető meg északról dél felé. Ilyen a krasznoozerói műveltség, amelynek népessége a ­Középső-­Irtisnél, valamint a zavjalovói műveltség ­népe, amely a novoszibirszki Ob-vidéken (N 55.05821 E 82.81151) ­telepszik meg[1]. Eredetük az északi Alsó-Ob vidékére, az atlimi kultúra területére (N 62.28551 E 66.64925) vezethető vissza, s az ottani fésűs-gödröcskés és ­keresztes-­gödröcskés edénydíszítés hagyományát hozzák magukkal. E jövevények bizonyára szamojéd nyelvűek lehettek, akik egészen a Szaján–Altáj vidékéig kiterjesztették a szamojédok szállásterületét. Így ­tehát alighanem revízióra szorul az a korábbi nézet, amely szerint a szamojédok az újkőkor óta a Szaján–Altáj környékén éltek, s innen vándoroltak egyes csoportjaik északra. (Történelmi Tár. Digitális História Adatbázis. Kr. e. 900-600)

Egy példa lehet erre a „beoltásra” az ősszamojédok története: „A mai szamojéd nyelvek fő ágainak egymás közötti viszonya „robbanásszerű”, „ugrásszerű” szétválási folyamatra utal, a viszonylag egységes ősszamojéd nyelvközösség gyors felbomlására. A felbomlás oka lehetett külsődleges. Itt helyénvaló megemlíteni, hogy miután a Kr. e. 2. században a hunok betörtek a minuszinszki völgykatlanba és a vele szomszédos területekre, Dél-Szibéria történetében hosszú, viharos korszak vette kezdetét, s ez jól nyomon követhető a régészeti anyagon (gyors, nem evolúciós jellegű kultúraváltások, a harcossírok számának növekedése) és részben a történelmi dokumentumokban (a régi kínai krónikákban)”. (Szamojédok. Finnugor Tanszék. Eugen Helimski, Fordította: Katona Erzsébet).

A szakma ma úgy tartja, hogy a jamnaja (gödörsíros) népesség feltehetőleg nem játszott szerepet a finnugor népek etnogenezisében. Véleményem szerint pedig az a sztyeppei folyosó, amelyen a jamnaja népe közlekedett az Alföldtől az Altajig, volt a bölcsője a magyar ősnyelvnek.

A Duna-vidéki vonaldíszes kultúra hagyományait őrzők a zsinegdíszesek elődeinek számítottak Kr.e. 2400-nál korábban. A zsinegdíszes kerámia kultúráját (Közép-Európában kb. Kr. e. 2900-2450/2350 kalibrált keltezés) harci baltás kultúrának vagy magában álló sírok kultúrájának is nevezik, egy jelentős európai régészeti horizont, amely a késő újkőkorszakban kezdődik, a rézkorban virágzik és a korai bronzkorban (LNBA = Late Neolithic/Bronze Age) éri el csúcspontját. (wikipédia).

Ekkor a KM-ben már virágzott a Jamnaja kultúra (Kr.e. 3000-2600). Kr. e. 2400 körül a zsinegdíszes kerámia (CWC) emberei jelennek meg - a hosszú ideig virágzó Duna-vidéki vonaldíszes kultúra hagyományait őrző elődeik helyén. (Stuart Piggott: Az európai civilizáció kezdetei. Budapest: Gondolat. 1987.). A kultúra kiterjedt Németország északnyugati területeire és a KM-re is. Egyik águk betört Dániába és Dél-Svédországba is, míg a Kárpát-medence inkább folytonosságot mutat, de az új indoeurópai elit jellemző vonásai is feltűnnek (vučedol-zóki kultúra). A Jamnaja és a CWC között is létezett kommunikációs kapcsolat. A Jamnaja keleti ága elért az Okunyevi kultúráig.

Magyar etnikumról meg az 5. századnál korábbi időkre vonatkozóan -- nincs értelme elmélkedni. Ezért az egységes magyar őshaza is csak képzelgés. Feltételezésem szerint nem volt (a tudományos értelemben elfogadott) közös uráli alapnyelv. Volt helyette egy – a mezolitikumból iduló – sztyeppén meghonosodó alapnyelv (amelyet nevezhetjük, akár „urálinak” is). Ez egy közvetítő nyelv (egy összetett lingua franca) volt, a fentebb leírtak szerint. A magyar nyelv az a nyelv, amelyben a legtöbb jellegzetessége ennek a nyelvnek megmaradt. És nem volt egységes őshaza, és nem lehetett egyenes vonalú vándorlás (őshaza > Levédia > Etelköz > KM) idegen népek nyomására.  Voltak helyette hasonló életvitelű, kultúrájú, nyelvükben hasonló nyelvjárásokat beszélő törzsek, családok csoportok. Az összetartó erő a közös érdek, a közös életmód a közös identitás. Az egyesülések, a szétválások az évszázadok során a körülményektől függően alakultak.

A neolitikus halász-vadász közösségek kerámia kultúrájának elterjedése. 

Az, hogy a jakutföldi LNBA korú genetikai mintázat, megérkezik egy adott időben az altaji őshazába és utána minden uráli népnél fellelhető különböző mértékben és arányban, nem jelenti azt, hogy ez egy egységes kvázi homogén migrációval is járt. A finnugor nyelveket beszélők mai elhelyezkedése valóban Észak Eurázsia azon részén van, ahol a legtöbb N- Y-DNA-t látjuk, de a nyelvhordozók jöhettek délről és nyugatról is, lásd a jamnaja és az iráni kultúrák terjedését (Pld. az R Y-DNA). A nyelvi hatások az LNBA korban, sőt korábban is, kialakulhattak a népek érintkezései során, hiszen több mint tizenkétezer évvel ezelőtt, az európaiak és az ázsiaiak keveredése éppen itt, az Altájban történhetett meg.

 

[1] Minuszinszktől (N 55.05821 E 82.81151) É-Ny-ra.

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakjelentese.blog.hu/api/trackback/id/tr2318488707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Géki 2024.09.13. 18:43:20

"A szakma ma úgy tartja, hogy a jamnaja (gödörsíros) népesség feltehetőleg nem játszott szerepet a finnugor népek etnogenezisében. Véleményem szerint pedig az a sztyeppei folyosó, amelyen a jamnaja népe közlekedett az Alföldtől az Altajig, volt a bölcsője a magyar ősnyelvnek."

Én röviden így vázoltam fel a fejlődést!
Mezsovszkaja <- Szrubnaja <- Jamnaja <- Sintasta <- Corded Ware kultúrából származik.
Miután így a mezsovszkaja nyelve, nem igen lehet uráli, így az a valószínű, hogy nem vagyunk finnugorok sem, nem csak a nyelvünk nem az, de genetikailag sem.

Géki 2024.09.13. 18:56:34

"Mindezektől függetlenül, én úgy gondolom, hogy Krantz, László, Kaleva Wiik (és mások) feltételezései a Nyugat, Dél-Nyugatról történő és a mezolitikumban kezdődő kelet észak-kelet irányban történő felvándorlásoknak van létjogosultsága és ez együtt járhatott több nyelvjárás keveredésével és közvetítő nyelvek kialakulásával. Ez csak azt jelentheti, hogy őseink adták át a nyelvüket az ott talált őslakos szibériai és altaji népeknek. Ennek az ősi (szkíta?) nyelvnek – vagy nevezhetjük „eurázsiai szupernyelvnek” is -- az egyenes ági leszármazottja a magyar."

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Szintasta, sem lehetett Iráni nyelvű…!! Az iráni nyelvek, ugyanúgy a magyar nyelv hatására alakultak ki, mint ahogyan a szláv nyelvek, és a FU – nyelvek is. A leírt vándorlási útvonalak nagyvonalakban megeggyeznek az R1a - Y-DNS - vándorlási útvonalával.

nakika 2024.09.13. 22:40:00

@Géki: OK! Én még az R1b-re is gondoltam, de nem tudom alátámasztani.

nakika 2024.09.14. 07:28:58

@nakika: „Kelet-európai R1b” jelző. Jelentős mértékben a baskírok (burzján altörzs), örmények, egyes észak-kaukázusi népek, albánok, görögök, kisebb mértékben az irániak és a kelet-európai szlávok, magyarok között fordul elő. Ez a csoport dominálja a korai bronzkori gödörsíros (jamnaja) kultúra proto-indo-európainak tekintett csontleleteket.

Géki 2024.09.14. 18:41:53

A jelenségre a Pamjav könyv ( Genetika és őstörténet) hívta fel a figyelmemet.
A könyv a Bronzkor és az Indoeurópai nyelvek – fejezetben beszél arról, hogy a genetikai adatokból az következik, hogy az R1a és az R1b – együtt nem beszélhette az indoeurópai alapnyelvet, tehát az európai és az indoiráni nyelvek nem lehetnek a hagyományos értelemben rokonok.
A magyar és az iráni nyelveknek a hagyományosan elfogadottnál szorosabb kapcsolatára pedig azzal, hogy a szókezdő p->f hangváltozást, az iráni és az ugor nyelvi kapcsolatokhoz kötötte.
Persze ezek nem „bizonyítékok” – csak gondolatébresztőek.

Géki 2024.09.15. 08:39:05

A p - > f – hangváltozás jelenségének magyarázatára van egy kijelentés, amit nem bírok értelmezni.

„A jelenségre nem valószínű az a magyarázat, hogy egy adott történelmi környezetben a magyarok elődei, magasabb presztízzsel, vagy technológiai fölénnyel rendelkeztek, a környező iráni csoportoknál. Véleményünk szerint a fejlett fémműves kultúrával rendelkező késő-krotovó régészeti kultúra népességének leszármazottai és a vélhetően a Baraba -sztyeppén kisebbségben lévő iráni nyelvű csoportok között zajló kulturális kölcsönhatások lehetővé teszik a fenti paradoxon életszerűbb feloldását.”

A saját „megérzésem” – az, hogy a „feloldás”- az lehet, hogy nincsenek külön „magyar (ugor) és iráni” – csoportok, hanem egy és ugyanazon kultúrával rendelkező csoportok vannak, különböző nyelvi dialaktussal, ami egy közös ( bár nem egységes ) ún. Ugor-Indoiráni – nyelv,- és kultúra létét feltételezi.
Ehhez persze szét kell szakítani az IE - és a FU - nyelvcsaládokat, hogy létrejöhessen az IU - nyelvcsalád...!!!
Pamjavék persze ezt nem merik kimondani! - érthető okok miatt... etért bujkálnak a "életszerűbb feloldás" - kijelentés mögé... !!! - De persze ez csak a magam meglátása!

nakika 2024.09.15. 11:44:59

Pamjavnál kevés utalás van az R1b-re. Ez azért is érdekelt mert magam is R1b1a2 (R-M269) vagyok, ezért is ezt részletesebben nézegettem.

"Más apai vonalú haplocsoport alacsony gyakorisággal fordult csak elő, így 6,7% volt a nyugat-európai és dél-kaukázusi jellegű R1bM269 (a kaukázusi kapcsolat valószínűsíthető), valamint 5% a fent jellemzett R1a-M198 aránya."
süti beállítások módosítása