Honnan ered?

Szófejtések

Szófejtések

Az alapnyelvről

Népek és nyelvek kontaktusa

2024. január 23. - nakika

Jelölések, értelmezések

„a”; „b”; „c”……”n”          nyelvek

n’ és n”    Az idővel megváltozott ugyanazon nyelv két változata. (Külön utas fejlődés)

ab           Az a és b nyelvből kialakult kevert nyelv

„A”…. „N”.  A nyelvet beszélők (hordozók) csoportja

n(N)       „n” nyelvet beszélők csoportja.

a=f(b) = „ab”       b nyelv elemeivel bővült „a” nyelv. Nyelvi átvételek.

A+B=Egymás mellett élés, ekkor a+b a nyelvi állapot. Nyelvi és etnikai kontaktusok.

AB=Egybeolvadás, ekkor lehetséges: a(AB), vagy b(AB), vagy ab(AB) kevert nyelv, vagy ab(AB), illetve ba(AB). Természetesen elképzelhető, hogy ezek különböző csoportok egyidejűleg léteznek, bár idővel a domináns változat marad fenn.

a(A)+b(B)>a(AB)     azt jelenti, hogy B nép felvette (nyelvcserével) A nép nyelvét.

A protougor nép és nyelv bronzkori kialakulás a Current Biology (CB) 2022-es cikkéből, (The genetic origin of Huns, Avars, and conquering Hungarians. Authors: Zoltán Maróti, Endre Neparáczki, Oszkár Schütz, ..., Szilárd Sándor Gál, Péter Tomka, Tibor Török. 11 July 2022. Figure 7. Summary map).

Tételezzük fel, hogy a CB ábra szerinti Mezsovszkaja (M) régészeti kultúra népe az m nyelvet beszélte.

A északról hozzájuk csatlakozott nganaszán ősök (S) egy paleo-szibériai „s”nyelvet használtak.

Ekkor m(M)+ s(S) állapot állt fenn ott, ahol a két nép találkozott. Török nyelvi feltételezése alapján ekkor alakult ki a protougor nyelv és nép, ami az ugor ősnyelvet (alapnyelvet) és ősnépet adta. Ez az ugor szétválás alapja!

Azaz: m(M)+s(S)= u(U) ami egybeolvadást tételez fel. > Szétválás: u(U1)+u(U2) >u’(U1) és külön u”(U2) a későbbi külön utas fejlődés szerint, ahol u”(U2) a manysikat, az u’(U1) a magyar hf ősök elődeit jelenti. Ekkor valóban u > u’+u”, azaz u közös őse mindkét nyelvnek.

De láthattuk, hogy az egybeolvadásnak 5 különféle esete is lehetséges. Nem tudhatjuk, hogy u’ és u” nyelv melyikből származott eredetileg. Mivel u egy összetett nyelv, nem lehet alapnyelvnek tekinteni, csak olyannak, ami egy – akár nyelvszövetségnek elnevezett csoportból származik.

A fenti példát lehet általánosítani, illetve figyelembe venni, hogy A és B népeknek csak egy-egy részei találkozhattak, a többieket (akik a és b nyelven beszéltek) nem, tehát őket nem is érintette a nyelvi változás.

A fentieknek megfelelő néptörténeti változat nálam így néz ki:

Tehát a CB 7/A térképe szerint, a késő bronzkorban, a Mezsovszkaja kultúra területére (és népeihez) költözött északról (pl. a Hövszgöl környékéről) egy paleo-szibériai népcsoport (a nganaszánok ősei) egy része. Itt nyelvcserén mentek keresztül, felvéve a mezsovszkaja nyelvét, majd évszázadok múltán utódaik nagy része visszatért északra, magával víve az új nyelvet a korábbi nyelvének szubsztrátumaival. Az együttélés során a mezsovszkajaiak alapvetően nem keveredtek genetikailag az északi származásúakkal és fejlődésük a Török által bemutatott módon alakult. (Keveredés a szkítákkal, szarmatákkal, hunokkal). Az északra távozók nyelve a manysi nyelv őse lett. Itt a helybéliek nyelvi átvételei során meg kialakult a hanti nyelv őse. Így lehetséges, hogy a manysi nyelv a magyart is adó protonyelvből alakult ki úgy, hogy a genetikai jellemzőik már kevés európai nyomot mutatnak ki. „A manysik megőrizték ősi bronzkori genomjukat” – mondja Török. A fentiek teljesen megfelelnek Pusztay gondolatainak: "Az ún. uráli (tkp. finnugor) korban az eredetileg paleoszibériai nyelvek átvettek bizonyos finnugor alaktani jegyeket (pl. a tárgy külön esettel, az akkuzatívusszal való jelölését), valamint – eltérő mértékben ugyan, de – elfinnugorosodott a szókészletük. A finnugorrá vált eredeti paleoszibériai tömbön belül a mai ugor nyelvek egyfajta híd szerepet tölthettek be, amit etimológiailag is lehet igazolni. Több olyan példánk van, hogy ugyanarra a fogalomra két különböző alapnyelvi alakot lehet rekonstruálni, amelyek folytatása megvan az ugor nyelvekben, ám az egyiknek megfelelői csak a finnugor nyelvekből, másiknak a megfelelői csak a szamojéd nyelvekből mutathatók ki, pl. 'szarv'" (PUSZTAY JÁNOS: A MAGYAR NYELV EREDETÉRŐL). Tehát összefoglalva, szerintem a hanti nyelvnek a magyarral nem volt közöse (a nyelvi hasonlatosságok a manysi átvételből keletkeztek), míg a manysi nyelvnek volt, mert nyelvcserén estek át. A mezsovszkajaiak nyelve pedig egy többgyökerű, sztyeppei lingua franca lehetett.

 

 Current Biology Figure 7. Summary map

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szavakjelentese.blog.hu/api/trackback/id/tr1918309473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása